Twitter Instagram LinkedIn goodreads Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Uitgevers vertellen...

Een apart deel van mijn site, momenteel speciaal gericht op Nederlandse uitgevers die tips hebben voor aankomend schrijvers, en die een tipje van de sluier oplichten als het gaat om hun eigen wensen voor manuscripten.

 

 

Uitgever Mira Loves Books: 'Laat een kind "kind" zijn'

Mira logoHet heeft een tijdje geduurd, maar ik heb weer een nieuw interview vol schrijftips met een uitgever! Dit keer de nog jonge Mira Loves Books-uitgeverij, die zich met name richt op het jeugdgenre. Aan het woord: Raymond Zachariasse, uitgever, tekenaar en schrijver bij Mira Loves Books.

Laten we beginnen met een introductie: je bent de uitgeverij Mira Loves Books begonnen want…?
Ik ben met de uitgeverij begonnen vooral om andere auteurs te helpen. Ik ben zelf auteur en ik weet dat het schrijven niet altijd makkelijk is. De weg naar een uitgever kan soms voor veel teleurstellingen zorgen, terwijl er genoeg talent in Nederland rondloopt.

En hoe kom je op de naam Mira Loves Books?
De naam is makkelijk: mijn dochter heet Mira en aangezien ik lezen belangrijk vind, hoop ik dat zij het ook leuk gaat vinden. Ze is twee, dus het is nog even afwachten.

Wat is de filosofie van Mira Loves Books?
Het motto van Mira Loves Books is: Kinderen, Lezen, Plezier. Dat sluit vrij nauw aan bij de mantra die we bij Uitgeverij Pluis (waar boeken van zowel auteur Nico Smaling als mijzelf voorheen zijn verschenen) kenden: ‘Voorlezen verbindt generaties…’ Wat wij met onze kinderboeken willen doen is verbinden, verrassen en vertederen. Wat is er leuker dan je (klein)kind op de bank of vlak voor het slapen gaan een positief getint verhaal voor te lezen?

Lees meer...

Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum: 'Met hart en ziel schrijven'

UBHS Voorlezen

Terug van vakantie en hier is het beloofde interview met uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, waaronder onder meer de YA-/jeugdimprints Van Goor en Van Holkema & Warendorf vallen.

Wat is de filosofie van Unieboek | Het Spectrum?
Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv is één van de grootste algemene boekenuitgeverijen in het Nederlandse taalgebied. Je kunt de uitgeverij kennen van succesvolle uitgaven op het gebied van thrillers, romans, non-fictie, kinderboeken, YA-boeken, reisgidsen en woordenboeken. We willen boeken uitgeven die een beleving zijn voor lezers.

Welke imprints richten zich voornamelijk op kinderen, jeugd en Young Adults en waarnaar zijn zij op zoek?
Het imprint Van Holkema & Warendorf richt zich voornamelijk op kinderboeken voor de basisschoolleeftijd, imprint Van Goor richt zich grotendeels op YA en bijzondere prentenboeken.

Van Holkema & Warendorf zoekt naar alledaagse en commerciële verhalen, met illustraties, die kinderen een vrolijke (voor)leeservaring bieden, Van Goor zoekt naar literaire, gelaagde en originele verhalen voor lezers van 14 tot 40.

Lees meer...

Uitgeverij Kluitman: 'Griezelen is goed, gruwelen niet'

Kluitman Boekenstapel

En ook in de zomermaanden nieuwe schrijftips en hints van wat een van de vooraanstaande uitgevers van kinderboeken precies zoekt in een manuscript. Uitgeverij Kluitman legt onder meer uit hoe "net dat beetje extra" eruit kan zien, plus wat zij wel en niet uitgeeft.


Wat is de filosofie van Uitgeverij Kluitman?

Voor een zo breed mogelijk lezerspubliek toegankelijke boeken op de markt brengen, en voor een betaalbare prijs.

Hoe selecteren jullie de titels die je wilt gaan vertalen/uitgeven?
Op onder andere de beurs in Bologna worden boeken bekeken en aangevraagd (ze worden ook wel rechtstreeks aangevraagd of aangeboden door agenten), en die worden vervolgens beoordeeld. Eerst worden ze gelezen door proeflezers en als een boek door diverse lezers goed wordt gevonden, dan gaat een redacteur het lezen. Bij een positief oordeel wordt dit op de redactie besproken en uiteindelijk wordt er een bod gedaan.

Lees meer...

Uitgeverij Veltman: 'Gewoon een leuk verhaal is niet genoeg.'

Veltman LexilandSaskia Kalter is redacteur kinderboeken/jeugd bij Veltman Uitgevers. Zij beantwoordt een aantal vragen over manuscripten, kinderboeken en geeft schrijftips en belangijke “do’s en don’ts” voor schrijvers die een manuscript inleveren.

Wat is de filosofie van Veltman Uitgevers?
Ik vind ‘filosofie’ altijd een moeilijk begrip. Zie wat dat betreft ook de antwoorden die ik heb gegeven op de hierna volgende vragen. Waar Veltman onder andere om bekend staat zijn de betaalbare prentenboeken. Deze proberen we altijd onder de tien euro te houden, en daarop krijgen we veel positieve reacties. Wat kookboeken betreft is Veltman één van de grootste spelers op de Nederlandse markt. Kwaliteit en variatie vinden we daarin belangrijk. Mooie losse titels, maar ook uitgebreide series.

Hoe selecteren jullie de titels die je wilt vertalen/uitgeven?
Ik werk hier nu een paar maanden, maar in die tijd heb ik me een steeds duidelijker beeld gevormd van wat past bij Veltman, en wat past in ons nieuwe fonds. Selecteren is vooral een kwestie van lezen. Heel, heel veel lezen. Uit catalogi van buitenlandse uitgevers vraag ik titels aan, en ook tijdens beurzen, bijvoorbeeld de kinderboekenbeurs in Bologna afgelopen maart, kom je veel moois tegen. Deze titels worden als boek of pdf toegestuurd, en dan kan het lezen beginnen.

Lees meer...

Uitgeverij Clavis: 'Liefdewerk voor de jeugd'

Clavis NanaUitgeverij Clavis bedient een zeer brede doelgroep: ze publiceren babyboekjes, prentenboeken en voorleesboeken, maar ook Young Adult-fictie en gedichtenbundels voor jeugdige lezers.

Uitgever Philippe Werck geeft ons een kijkje achter de schermen en heeft ook een aantal tips voor schrijvers die graag ook een kinderboek gepubliceerd zouden zien...

Wat is de filosofie van Uitgeverij Clavis?
Wij zijn duidelijk erg kindgericht. Clavis uitgeverij gelooft dat de wereld van morgen gebouwd is op de dromen van de kinderen van vandaag. Daarom moeten wij de kinderen van nu een harmonieuze kindertijd bezorgen, hen voeden om evenwichtige creatieve en intelligente volwassenen te worden.

Emotionele, relationele en technische vaardigheden zijn van groot belang. Lezen is een essentiële factor om te bereiken wat je wilt bereiken, zonder een rijke taal en woordenschatkennis is zelfs het juiste denken niet mogelijk. 

Lees meer...

In Translation

X

Right Click

No right click