Twitter Instagram LinkedIn goodreads Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Uitgeverij Clavis: 'Liefdewerk voor de jeugd'

Clavis NanaUitgeverij Clavis bedient een zeer brede doelgroep: ze publiceren babyboekjes, prentenboeken en voorleesboeken, maar ook Young Adult-fictie en gedichtenbundels voor jeugdige lezers.

Uitgever Philippe Werck geeft ons een kijkje achter de schermen en heeft ook een aantal tips voor schrijvers die graag ook een kinderboek gepubliceerd zouden zien...

Wat is de filosofie van Uitgeverij Clavis?
Wij zijn duidelijk erg kindgericht. Clavis uitgeverij gelooft dat de wereld van morgen gebouwd is op de dromen van de kinderen van vandaag. Daarom moeten wij de kinderen van nu een harmonieuze kindertijd bezorgen, hen voeden om evenwichtige creatieve en intelligente volwassenen te worden.

Emotionele, relationele en technische vaardigheden zijn van groot belang. Lezen is een essentiële factor om te bereiken wat je wilt bereiken, zonder een rijke taal en woordenschatkennis is zelfs het juiste denken niet mogelijk. 

Hoe komen jullie aan nieuwe titels om uit te geven?
Wij werken met vier 'ingangen': Bekende, al eerder gepubliceerde auteurs leveren nieuwe werk in. Er komen ook elke dag wel manuscripten ongevraagd binnen. Bovendien organiseren we wedstrijden rond manuscripten, open dagen voor illustratoren en auteurs in Hasselt en Amsterdam, en we bezoeken eindejaar-tentoonstellingen van academies. Ook zijn we aanwezig op buitenlandse beurzen en doen daar prospectie naar buitenlandse auteurs. (Bologna, Londen, New York, Tokyo, Frankfurt.)

Ontvangen jullie veel manuscripten van schrijvers die een uitgever zoeken?
Dagelijks komen er spontaan vijf nieuwe manuscripten ongevraagd binnen. Alles wordt gelezen.

Clavis PhilbinWaaraan moet een manuscript voldoen, wat zoeken jullie?
Het moet passen bij onze filosofie, en een thema behandelen dat we nog niet zo veel in ons fonds hebben. We zoeken verhalen die origineel zijn qua opzet en invulling, verrassend qua taal en stijl en die eerlijk zijn, met respect voor de kinderen waarvoor het is geschreven.

Waarop wordt een manuscript/verhaal afgekeurd?
Als het bovenstaande niet heeft. Bij twijfel wordt afgekeurd!

Organiseren jullie wel eens een schrijfwedstrijd om ‘nieuw schrijftalent’ te ontdekken?
Ja, met plezier. Vaak samen met andere organisaties of gemeentebesturen, zoals Key Colors en de Diversiteitswedstrijd.

Waarom accepteren jullie manuscripten niet per e-mail, is dat niet eenvoudiger?
Dat is eenvoudiger voor de auteur, niet voor de uitgever. Wij lezen met vier of vijf mensen in onze vrije tijd, weekends, gewoon om het volume aan inzendingen snel te kunnen opvolgen. Wij lezen daarom in alle omstandigheden, in de tuin, in de file, op kantoor, in bed,….. wij proberen snel te reageren. Insturen op papier bespaart ons uitprinten en zorgt voor snellere opvolging.

Clavis VroemHeeft u tips voor schrijvers die graag hun verhalen gepubliceerd zien?
Wat ik auteurs aanraad is:

1. Ga naar boekhandels, boekenbeurzen, bibliotheken, en vergelijk je eigen werk met bestaande uitgaven. Vaak is er geen verband tussen inzendingen en eerdere publicaties van een uitgever. Wees kritisch voor jezelf!

2. Wees duidelijk bij de inzending. Doelgroep, synopsis, doel van de auteur op langere termijn.

3. Laat je vooraf informeren over voorwaarden en mogelijkheden om uitgegeven te worden. Realistische verwachtingen zorgen voor minder frustraties later. De auteursverenigingen dienen hier een rol te spelen.

4. De menselijk factor is van het grootste belang. Zoek iemand met wie je kunt opschieten: een uitgever, een redacteur, een vormgever, een marketeer, een heel team. Ook voor de langere termijn. Uitgeven is niet één boek, maar een carrièrekeuze, waarbij een uitgever een belangrijke rol speelt. Auteurs die bij vele uitgevers hun manuscripten neerleggen, worden door niemand gepromoot en stranden uiteindelijk in een klein hoekje. Kijk maar naar de echt succesvolle auteurs, ze werken vaak gedurende een lange termijn samen met een goed gekozen uitgever.

5. Zoek professionele hulp en kritiek voor je een manuscript instuurt. Niet alleen van goed menende familie of vrienden, en zeker niet de kinderen uit de klas.

 

Meer over Uitgeverij Clavis, hun boeken, auteurs, illustratoren (en voor de kleintjes zelfs heel leuke kleurplaten), vind je op www.clavisbooks.com

In Translation

X

Right Click

No right click