Twitter Instagram LinkedIn goodreads Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Marissa Meyer over de Lunar-chronicles en boeken schrijven

Marissa Meyer2Hallo Marissa, bedankt dat je mee wilt doen aan deze Q&A om de verschijning van de vertaalde Scarlet te vieren! (En, lieve lezers, er is ook een prijsvraag waarbij je een van vijf exemplaren kunt winnen!)

Hoe kwam je op het idee een sprookje op futuristische wijze in een ander jasje te steken?
Een paar jaar geleden deed ik mee aan een wedstrijd. De organisator had tien thema’s uitgekozen en daarvan moesten schrijvers er twee in hun verhaal verwerken. Ik koos voor een futuristische setting en het gebruikmaken van een sprookjesfiguur. Mijn verhaal werd een sciencefictionversie van De Gelaarsde Kat en ik vond het zo leuk om dat te schrijven dat ik besloot een hele serie scifi-sprookjes te schrijven! (Ironisch genoeg deden slechts twee verhalen mee aan de wedstrijd en de mijne heeft niet gewonnen!)

Ben je een echte sprookjesfan, en heb je een favoriet?
O, ja, ik was al helemaal weg van sprookjes toen ik als vijfjarige naar de bioscoop ging en De Kleine Zeemeermin van Disney zag. Vlak daarna kreeg ik een boek met het originele Hans Christian Andersen-verhaal erin, en ik vond het vreselijk dat het zo anders liep dan in de film...

Maar dat zorgde voor een vroege fascinatie voor sprookjes, en dan met name de duistere, griezelige versies ervan die tegenwoordig steeds meer in de vergetelheid raken. Ik heb geen echte favoriet, maar ik hou van die verhalen die iedereen dénkt te kennen, maar waarvan ze de sinistere details nooit hebben gehoord. Denk aan hoe Assepoesters stiefzussen hun tenen en hiel afsneden om maar in het glazen muiltje te passen, of hoe de prins van Raponsje (Rapunzel) door de braamstruiken rond de toren blind raakte, enzovoorts.

cinderWelk personage is je favoriet of het leukst om te schrijven?
Het is net alsof je een moeder vraagt welke van haar kinderen ze het leukst vindt. Ik hou van al mijn personages om verschillende redenen! Maar het leukst om te schrijven zijn wel diegenen met een gevoel voor humor. Ik ben dol op Cinders beste vriendin Iko, de androïde met haar fashiongevoel en haar verliefdheid op de prins, en ook op Kapitein Thorne, die eigenlijk net iets te gladjes is.

Je vrouwelijke personages zijn erg zelfverzekerd en onafhankelijk. Is dat toeval?
Waarschijnlijk niet, ik vind het fijn om te schrijven over personages die ik in het echt ook zou respecteren en bewonderen, met wie ik bevriend zou kunnen zijn. En heel eerlijk gezegd vind ik die zwakke, hulpeloze heldinnen vreselijk saai. Ik houd van heldinnen met een doel en ambities die hoger liggen dan het vinden van een vriendje! Niet dat liefde en romantiek niet belangrijk zijn, en mijn personages zijn ook echt niet ‘perfect’, hoor. We hebben allemaal onze zwakke punten en slechte eigenschappen en dat probeer ik ook in mijn personages te stoppen. Voor mij komen ze echt tot leven.

Waar komen de thaumaturgen en letumose vandaan?
Ik heb vroeger veel echte fantasyboeken gelezen. De thaumaturgen komen daarvandaan. In mijn boeken begonnen ze als een soort tovenaars – in de eerste versie van Cinder konden ze zelfs magische vuurballen gooien! Een ‘thaumaturg’ is in feite een soort magiër. Dat veranderde toen ik me meer verdiepte in mijn wereld en in plaats daarvan bedacht dat Lunars bepaalde gaven bezaten om anderen te hersenspoelen. Zodoende werden de thaumaturgen deels adviseurs van de koningin, deels politiek vertegenwoordigers en deels bodyguards. Zij knappen haar vuile werk op.

Letumose is ontstaan doordat ik bij het plotten van de serie besefte dat een van de personages (en ik zeg lekker niet wie!) in een van de laatste boeken ziek zou moeten worden. Dus besloot ik een catastrofale epidemie te creëren die als voorbode kon dienen en die helpt de spanning op te bouwen.

scarletWat symboliseren Luna, haar regime en de koningin?
Koningin Levana is de boosaardige koningin uit Sneeuwwitje, de stiefmoeder die een jager vraagt haar stiefdochter te doden omdat ze het niet kan uitstaan dat de jonge prinses knapper zal zijn dan zij. Ik vond haar vroeger al een fascinerende schurk en wilde die ijdelheid en wreedheid eens nader onderzoeken. Ik vroeg me af wat iemand zo vreselijk ongevoelig en wanhopig maakt om haar plek als de mooiste van het land niet te willen verliezen.

Het idee om het boek op de maan (Luna) te laten afspelen stamt niet zozeer uit sprookjes. Dat was gewoon een extra manier om het conflict in deze serie uit te bouwen tot een intergalactische strijd. Het kan ook te maken hebben met al die jaren dat ik fanfictie van Sailor Moon heb geschreven…

We weten hoe Assepoester afloopt. Zegt dat ook iets over Cinders verhaal of komt daar nog een onverwachte wending?
Ik kan je natuurlijk niet vertellen hoe het verhaal eindigt, maar ik beloof je wel dat we voorlopig nog niet helemaal klaar zijn met het sprookje van Assepoester.

Waarom zijn het Lunar Chronicles, geen Cinder Chronicles?
Cinder is weliswaar de heldin van de hele serie, maar ze moet de schijnwerpers wel delen met de andere hoofdpersonen: Scarlet, Cress en Winter. Ik wilde niet dat de titel van de serie suggereerde dat het alleen maar om Cinder draaide. Bovendien hebben alle vier heldinnen een nauwe band met Luna en de Lunars, al realiseren ze zich dat niet allemaal.

Wanneer verschijnen de laatste twee delen, Cress en Winter?
De Amerikaanse uitgever publiceert een deel per jaar. Cress wordt begin 2014 en Winter begin 2015 verwacht. (De Nederlandse vertaling zal niet veel later verschijnen.)

Lunar girls byJupiterRoses

Cinder, Scarlet en Cress zijn begonnen als project voor NaNoWriMo. Wat is je advies voor schrijvers die ook graag een boek willen uitgeven?
Neem de doelstellingen serieus. We hebben allemaal belangrijke dingen te doen – werk, school, familie, enz. – maar als je wilt schrijven, dan moet je dat als een tweede baan zien. Geef het prioriteit. Stel jezelf doelen en deadlines en doe alsof er een redacteur is die verwacht dat je dan iets inlevert.

NaNoWriMo is hierbij heel handig, want het geeft je een doel – 50.000 woorden in 30 dagen – en dan moet je maar zien hoe je dat weet te halen. Ik zeg niet dat je de rest van je leven links moet laten liggen en er niks belangrijkers bestaat dat die planning in de war kan schoppen, maar je moet zorgen dat je altijd aan je droom blijft werken.

Hoe ontstond Cinder, met welk idee begon deze serie?
Het idee om een sprookje te combineren met science fiction kwam als eerste. Daarna kwam het creëren van de fantasiewereld. (Ik wist bijvoorbeeld dat er een koninkrijk op de maan zou zijn met een kwaadaardige koningin, en dat ze op zoek waren naar een verloren troonsopvolger.) Maar het echte begin was Cinders personage. Ik zag voor me hoe ze na het bal de trappen van het paleis afdaalde, maar in plaats van een glazen muiltje een voet verloor. Toen besefte ik dat ze een cyborg was. Haar karakter, persoonlijkheid en achtergrond kwamen daarna al snel tot leven.

GlitchesWilde je altijd al schrijfster worden?
Ja, altijd! Ik heb altijd al een levendige fantasie gehad en ik vond het heerlijk om verhalen en mijn dagdromen op te schrijven. Zodra ik erachter kwam dat je daar ook nog eens voor betaald kon worden, wist ik dat ik die kant op wilde.

Je hoort vaak het advies: ‘Write what you know’, blijf bij wat je kent en weet. Wat vind jij daarvan?
Ik geloof meer in ‘schrijven over dingen waarover je meer wilt weten’. Wat je ook schrijft, je zult altijd een hoop onderzoek moeten doen. Dus moet je ervoor zorgen dat je schrijft en research doet over dingen die jou interesseren.

Heb je gemakkelijk een uitgever kunnen vinden?
Voor mij was het eenvoudiger dan voor veel schrijvers en dat kwam volgens mij doordat ik zoveel tijd (twee jaar!) heb gestopt in het herschrijven van Cinder, om er zeker van te zijn dat ik de beste versie naar buiten bracht die ik kon creëren. Toen ik een agent zocht, duurde het ongeveer twee maanden voor ik mijn handtekening mocht zetten. Twee weken hebben we aan het voorstel gewerkt en dat heeft zij op een vrijdag naar diverse uitgevers gestuurd. Die maandag kregen we ons eerste aanbod binnen, wat belachelijk snel is in de uitgeefwereld. Uiteindelijk waren er twee geïnteresseerden, maar wij kozen voor Macmillan. Ik prijs me gelukkig dat de mensen daar de serie zo omarmden. Sindsdien zijn de rechten aan 23 andere landen verkocht.

Wat staat er na de Lunar-chronicles te gebeuren?
Nou… ik heb zojuist twee nieuwe boeken aan mijn uitgever verkocht. Een daarvan moet nog worden uitgewerkt, maar ik kan je wel vertellen dat de eerste van de twee een Young Adult fantasybook wordt, waarschijnlijk een losse titel. En daar verheug ik me er nu al op!

Doe nu mee met de prijsvraag en win een zojuist verschenen boek van Scarlet!
Kijk op de homepage van deze website!

In Translation

X

Right Click

No right click