Twitter Instagram LinkedIn goodreads Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kinder- en jeugdboeken

Dit is een overzicht van de titels die ik heb mogen vertalen voor een jonger leespubliek, van nul tot ongeveer veertien of vijftien jaar. In deze categorie staan op zichzelf staande titels, maar ook oudere titels die wel bij een serie horen of samen een serie vormen (denk aan de boeken van Stinkbom & Ketchupkop, De monstersnackbar, Survivor Dogs en nog veel meer!).

 

 

Het meisje dat naar de sterren luisterde

Meisje dat naar de sterren luisterdeEen vervloekt dorp.
Een dapper weesmeisje.
Een besluit dat alles verandert.

Anthea groeit op in een weeshuis. Ooit was het de gelukkigste plek op aarde, maar jaren geleden is het dorp getroffen door een tragedie. Het weeshuis raakt in armoede en verval. Af en toe liggen er gulle gaven bij het hek. Maar er zijn te veel monden te voeden. Anthea is het oudste weeskind. Zij voelt aan alles: binnenkort zal men haar noodgedwongen vragen het weeshuis te verlaten. Dan is ze op zichzelf aangewezen in een vijandige wereld waar ze niemand kent. Maar dan verdwijnt haar zusje…

Auteur: Kelly Barnhill
Oorspronkelijke titel: The Ogress and the Orphans
Uitgeverij: Leopold
Verschenen: april 2022
Isbn: 9789025883058
Leeftijd: 9+

 

De verschrikkelijkste klas van de wereld gaat los!

Verschrikkelijkste klas van de wereld 2 gaat losVolgens het schoolhoofd is groep 5B letterlijk de verschrikkelijkste klas van de wereld! Ze zegt dat school niet draait om gek doen, grapjes en plezier. School is om te leren en het wordt hoog tijd dat de kinderen in 5B hun best gaan doen om te excelleren.

Maar Sam en Malik wilden niet létterlijk de wc’s laten overstromen toen ze het schoolplein in de gaten moesten houden. En het was zéker niet hun bedoeling om een pinguin mee naar huis te nemen na het schoolreisje naar de dierentuin.

Zulke dingen gebeuren gewoon, zelfs wanneer ze een plan bedenken dat gewoon niet kán mislukken…

Auteur: Joanna Nadin
Illustraties: Rikin Parekh
Serie: De verschrikkelijkste klas van de wereld, boek 2
Oorspronkelijke titel: The Worst Class in the World Gets Worse
Uitgeverij: Veltman Uitgevers
Verschenen: februari 2022
ISBN: 978 90 483 1915 2
Leeftijd: 7+

 

Café De laatste druppel (Sep Seti-mysterie 3)

Cafe Laatste DruppelCafé De laatste druppel is het derde spannende deel in de Sep Seti-trilogie van Nicki Thornton. Een magische whodunit, geschikt voor jonge detectives van 9 jaar en ouder.

Eindelijk bereikt Sep de magische stad Gramichee. Hij gaat bij een magiër in de leer en dat is hard nodig, want tot nu toe pakken Seps toverkunsten rampzalig uit. Maar al snel ontdekt Sep dat dit een heel slecht moment is; er is een tovenaar levensgevaarlijk bedreigd. Is het een ongeluk, is het een uit de hand gelopen grap? Of heeft iemand duistere bedoelingen? Sep moet al zijn denk- en toverkracht inschakelen om de waarheid te achterhalen.

Auteur: Nicki Thornton
Serie: Een Sep Seti-mysterie (boek 3)
Oorspronkelijke titel: The Cut-Throat Café
Uitgeverij: De Fontein Jeugd
Verschenen: mei 2021
Isbn: 9789026154669

De verschrikkelijkste klas van de wereld

Verschrikkelijkste klas van de wereldGroep 5B is de verschrikkelijkste klas van de wereld!

Maar beste vrienden Samuel en Malik maken zich daar geen moment druk om. Ze hebben een geweldig plan bedacht om de Koekjeskoningen van de school te worden, en iedereen versteld te doen staan. Het plan betekent alleen wel dat ze een HELEBOEL regels moeten overtreden… Boordevol zompige schoenen, een hamsterskelet en heel veel viezigheid!

Auteur: Joanna Nadin
Illustrator: Rikin Parekh
Serie: Verschrikkelijkste klas van de wereld, boek 1
Oorspronkelijke titel: The Worst Class in the World
Uitgeverij: Veltman Uitgevers
Verschenen: augustus 2021
Isbn: 978 90 4831 914 5
Leeftijd: 7+

 

Koning Roe 3 - Het Ding uit de ruimte

Koning Roe3 ruimteEr is iets heel vreemds aan de hand op de school van Ben. Er drupt slijm van de plafonds, er hangt een mysterieuze kaaslucht en de directeur draagt geen schoenen! Ben en zijn beste vriendin, Koning Roe, zijn op een missie om de waarheid boven tafel te krijgen. Maar niets is wat het lijkt, en wat is toch dat vreemde DING uit de ruimte…

Boordevol illustraties van dubbeltalent Adam Stower en door de vele illustraties is deze serie zeer geschikt voor kinderen die moeite hebben met lezen.

Tekst en illustraties: Adam Stower
Oorspronkelijke titel: King Coo: The Thing from Space
Uitgeverij: Veltman Uitgevers
Verschenen: februari 2021
Isbn: 9789048316113

 

Jane Doe: Sleutel der zielen

JaneDoe2 SleutelHet tweede deel in de spannende avonturenreeks, het vervolg op Doolhof der Dimensies.

Jane Doe verkeert in groter gevaar dan ooit. Haar vader zit nog steeds gevangen. Het Slot, die heilige plek tussen alle dimensies, is stervende. De kwaadaardige Roth is naargeestig op zoek naar de mythische Bron van alle Dimensies met daarin de Oerzee. Alsof dat niet erg genoeg is, heeft Jane ontdekt dat zij de sleutel vormt die hem kan tegenhouden en de Anderwerelden
kan redden. Het probleem? Ze is terechtgekomen in Arakaan, een van de Wegkwijnende Landen én Roths thuiswereld. De inwoners daar hebben ook nog een aantal verrassende geheimen…

Auteur: Jeremy Lachlan
Oorspronkelijke titel: Jane Doe: Key to All Souls
Uitgeverij: Baeckens Books
Verschenen: november 2020
Isbn: 978 90 5924 711 6
Leeftijd: 12+

 

Terug naar Raas

Raas2 TerugnaarRaasWat als je ontdekt dat je fantasiewereld echt blijkt te bestaan? Het spannende vervolg op Het Land van Raas!

De tweeling Arthur en Roos kan niet wachten om terug te keren naar Raas, een land vol draken, zeemeerminnen, eenhoorns en ninja-tovenaars, waar alles wat ze maar kunnen bedenken echt bestaat. Deze fantasiewereld kunnen ze bereiken via het vouwbed op de zolder van hun opa. Maar als Arthur en Roos weer in Raas zijn ontvangen ze een bericht van hun vogelverschrikkervijand Strokop: Wat zit er in de Doos? In de Doos stopte de tweeling vroeger de dingen waar ze het allerbangst voor waren en als Strokop hem in handen krijgt, is Raas in groot gevaar. Voor ze het weten zitten ze midden in een nieuw avontuur en ontdekken ze delen van Raas die ze bijna vergeten waren. Zullen ze op tijd bij de Doos komen?

Het land van Raasis een fantasievol avontuur vol magie, humor en spanning in de sfeer van Narnia enPeter Pan. Met illustraties!

'Ik schreefHet land van Raas om kinderen terug te brengen naar de wereld van hun verbeelding. Het is een plek waar alles mogelijk is en zij de helden zijn.'Jenny McLachlan

Auteur: Jenny McLachlan
Illustraties: Ben Mantle
Oorspronkelijke titel: Return to Roar
Uitgeverij: Van Goor / Unieboek | Het Spectrum
Verschenen: november 2020
Isbn: 9789000367924
Leeftijd: 10-12 jaar

 

Fantastische Frankie en de hersenslurpmachine

fantastische frankie1Als Frankie Broddelaar alwéér een schoolrapport vol onvoldoendes heeft is dat de laatste druppel voor zijn ouders. Zij willen goede resultaten en het wordt tijd dat Frankie beter zijn best gaat doen.

Ze pakken zijn speelgoed af en sturen hem naar een kostschool, het Interfix Internaat. Eerst is Frankie blij dat hij niet meer de hele tijd thuiszit. Maar algauw ontdekt hij dat er iets heel vreemds aan de hand is op de kostschool…

Auteur: Anna Kemp
Illustrator: Alex T. Smith
Oorspronkelijke titel: Fantastic Frankie and the Brain-Drain Machine
Uitgeverij: Veltman Uitgevers
Verschenen: mei 2020
Isbn: 9789048318681

 

 

De pechvuurtoren (Sep Seti-mysterie 2)

Pechvuurtoren

Sep worstelt met zijn nieuwe leven: hij is niet de keukenhulp, maar eigenaar van hotel De laatste kans. Geen doodgewone jongen, maar zoon van een beruchte magiër.

Wanneer inspecteur Tingieter langskomt met een wel heel aanlokkelijk voorstel, volgt Sep hem naar een pechvuurtoren vol geheimen, geesten en een raadselachtige moord. Krijgt hij de waarheid boven tafel? En zijn magische talent onder controle?

De pechvuurtoren is het tweede spannende deel in de Sep Seti-trilogie van Nicki Thornton. Een magische whodunit, geschikt voor jonge detectives van 9 jaar en ouder.

Auteur: Nicki Thornton
Oorspronkelijke titel: The Bad Luck Lighthouse
Serie: Sep Seti, deel 2
Uitgeverij: De Fontein Jeugd
Verschenen: augustus 2020
Isbn: 9789026152054

 

Opeens rockster

opeens rocksterWat zou jij doen als je een rockster was?

Levi en Dex weten het zeker: ze zullen rijk en beroemd worden met hun band. Het probleem: de band heeft nog geen naam, ze hebben nog nooit een nummer geschreven en spelen geen enkel instrument. En die platendeal laat ook maar op zich wachten.

Maar alles verandert wanneer Levi’s zus stiekem een video op YouTube zet van Levi, Dex en de kat die samen per ongeluk een nummer maken. Het is zó slecht, dat de hele wereld denkt dat ze wel genieën moeten zijn. Met miljoenen views kan het niet anders dan dat de twee wereldberoemd worden. Maar de dingen gaat niet helemaal als gepland, en algauw staat de vriendschap van de jongens op knappen…

Auteur en illustrator: Tom McLaughlin
Oorspronkelijke titel: The Accidental Rock Star
Uitgever: Veltman Uitgevers
Vertaald in opdracht van: Vitataal
Verschenen: februari 2020
Isbn: 978 90 483 1817 9
Leeftijd: 7+

 

Jane Doe - Doolhof der dimensies

JaneDoe1 DoolhofHet leven van Jane Doe staat totaal op zijn kop als haar zieke vader plotseling verdwijnt. Op dat moment begint voor Jane een koortsachtige zoektocht, want al snel blijkt het meer dan een eenvoudige reddingsmissie…

Jane komt terecht in een levensgevaarlijk labyrint van constant veranderende kamers, dodelijke valstrikken en geheime doorgangen. In dit doolhof is een wrede, heerszuchtige man doorgedrongen die ook op zoek is naar Jane’s vader… maar dan wel met een heel leger. Hij kent de geheimen die John Doe nooit aan zijn dochter heeft kunnen vertellen…

Jane ontdekt algauw dat er veel meer van haar verwacht wordt dan ze ooit had durven vermoeden.
Ze gaat op zoek naar de waarheid achter dit doolhof der dimensies, met als enige bondgenoten een pyromaan en een bedrieger…

Auteur: Jeremy Lachlan
Oorspronkelijke titel: The Cradle of All Worlds (The Jane Doe Chronicles)
Uitgever: Fantoom (Baeckens Books)
Verschenen: december 2019
Isbn: 978-90-592-4710-9
Leeftijd: 12+

 

Het land van Raas

Raas1 LandvanRaasWat als je ontdekt dat je fantasiewereld echt blijkt te bestaan?
Het land van Raas is een fantasievol avontuur vol magie, humor en spanning in de sfeer van Narnia en Peter Pan.
Met illustraties!

Toen Arthur en Roos klein waren, waren ze de helden in het land van Raas, een denkbeeldige wereld waarin ze terechtkwamen door in het opklapbed te klimmen op de zolder van hun opa. In Raas wemelde het van de dingen waar ze dol op waren: zeemeerminnen, ninjatovenaars en avontuur. Maar ook dingen waar ze bang voor waren, waaronder een bijzonder griezelige vogelverschrikker.

Inmiddels is de tweeling elf jaar en Raas is slechts een herinnering. Arthur en Roos spelen nu niet meer samen; Roos is te cool en Arthur is verwikkeld in zijn zorgen over school. Maar wanneer hij opa helpt de zolder op te ruimen, is Arthur geschokt als opa in het opklapbed wordt getrokken en verdwijnt. Maakt hij een grapje? Of is Raas... echt?

Auteur: Jenny McLachlan
Illustrator: Ben Mantle
Oorspronkelijke titel: The Land of Roar
Uitgeverij: Van Goor
Verschenen: september 2019
Isbn: 9789000367818
Leeftijd: 10+

Koning Roe: De vloek van het mummiegoud

Koning Roe2 mummiegoudHet langverwachte tweede deel over de avonturen van Koning Roe, Ben Staaks en de wombat Walter!

Het nieuwe schooljaar is begonnen, en Ben wordt lid van de geschiedenisclub. Maar de andere leden hebben wel érg veel interesse in de tentoonstelling over mummiegoud in het museum in de buurt.

Voor hij het weet, is Ben verstrikt in de snode plannen die zijn eigen moeder in groot gevaar brengen. Er is maar één iemand die hem kan helpen: de inventieve en briljante Koning Roe. Wat voor ingenieus plan zal ze deze keer bedenken?

Auteur en illustrator: Adam Stower
Oorspronkelijke titel: King Coo and the Curse of the Mummy Gold
Uitgeverij: Veltman Uitgevers
Verschenen: september 2019
Redactie: Vitataal
Isbn: 9789048316106
Leeftijd: 10+

 

Bloem

BloemDe tienjarige Bloem is er trots op het braafste meisje van de school te zijn, tot ze op een dag onder de lelijke wilg in hun tuin een zakje vindt met geheimzinnige zaadjes. Plotseling hoort ze stemmetjes die haar vertellen op welke ongebruikelijke plaatsen ze die zaadjes moet planten. En dan gaat het braafste meisje van de school zich wel heel eigenaardig gedragen!

Auteur: Nicola Skinner
Illustraties: Flavia Sorrentino
Oorspronkelijke titel: Bloom
Uitgeverij: HarperCollins
Verschenen: augustus 2019
ISBN: 9789402703719

 

 

De ondergrondse boomgaard

Ondergrondse boomgaardPri Kohli kent het stadje Dunns Boomgaard beter dan wie ook. Hij was tenslotte het eerste kind dat hier kwam wonen. Hij kent alle raadsels van de stad (die zijn er niet), alle geheimen (die zijn er ook niet) en de beste plekken om iets te beleven (in een hoge boom klimmen en daar blijven zitten).

Waarom kan hij dan geen antwoord geven als Attica Stone, het nieuwe meisje, hem de simpele vraag stelt: ‘Als de stad Dunns Boomgaard heet, waar is de boomgaard dan?’

Pri gaat samen met Attica op zoek naar de verdwenen fruitbomen, en tijdens die zoektocht ontdekken ze allerlei vreemde dingen: een robotrups, een burgemeester met Twee Gezichten, een levensechte boeman in het bos en een huis gemaakt van deuren op een hoge rots.

Maar dan ontdekken ze het allergrootste geheim: iets magisch staat op het punt vernield te worden! En de enige manier om die magische wereld te redden is door het stadje op te offeren…

Auteur: Mat Larkin
Oorspronkelijke titel: The Orchard Underground
Uitgeverij: Veltman Uitgevers
Vertaald in opdracht van: Vitataal
Verschenen: februari 2019
Isbn: 978 90 483 1727 1
Leeftijd: 9+

 

Verhalen over jongens die anders durven te zijn

Verhalen over jongens die anders durven te zijnEen inspirerende collectie van 100 verhalen over beroemde en iets minder beroemde jongens en mannen uit de geschiedenis. Allemaal hebben ze op hun eigen manier de wereld een beetje beter gemaakt. Hoe? Nou, vooral door gewoon zichzelf te zijn - zelfs als dat anders is dan anderen. Van wetenschappers en sporters tot kunstenaars, muzikanten en schrijvers: de mannen in dit boek laten zien dat je jezelf mag zijn, en dat je de wereld kunt veranderen op een manier die bij jou past.

Veel jongens kunnen zich niet identificeren met het idee van een sterke, onafhankelijke, competitieve redder die nooit huilt. De (soms onuitgesproken) verwachting is dat jongens zich conformeren aan het stereotype idee van mannelijkheid. Maar wat als je introvert bent, je liever een boek oppakt dan een zwaard, wat als je durft te huilen wanneer je verdrietig bent? Verhalen over jongens die anders durven te zijn is een prachtig, indrukwekkend boek boordevol verhalen van avontuur en verwondering.

Met fantastische illustraties door Quinton Winter, van mannen die hielpen de wereld een mooiere plek te maken. Dit boek is een steuntje in de rug voor hen die niet zwichten onder groepsdruk, die tegen de stroom in durven zwemmen, die anders durven te zijn. Die zichzélf durven te zijn. [Klik op "Lees meer" voor de inhoudsopgave.]

Auteur: Ben Brooks
Illustraties: Quinton Winter
Oorspronkelijke titel: Stories for Boys Who Dare To Be Different
Uitgeverij: Veltman Uitgevers
Vertaald in opdracht van: Vitataal
Verschenen: februari 2019
Isbn: 978 90 483 1744 8
Leeftijd: 8+

Lees meer...

Dinosaurusatlas

DinosaurusatlasReis 200 miljoen jaar terug in de tijd, naar een wereld waarin dinosauriërs de aarde bevolkten, van Amerika tot Antarctica. Vouw de kaarten open en kijk onder de flapjes om allerlei verbazingwekkende dingen over ze te weten te komen, bijvoorbeeld hoe ze leefden en waar ze zijn gevonden. Ook kom je meer te weten over de mensen die de botten hebben opgegraven. En dankzij foto’s op ware grootte krijg je pas echt een idee van de indrukwekkende grootte van deze dieren!

Gemaakt met hulp en advies van dr. David Button, paleontoloog en dino-detective bij het Amerikaanse Museum voor Natuurwetenschappen in North Carolina.

Auteur: Anne Rooney & James Gilleard
Oorspronkelijke titel: Dinosaur Atlas (Lonely Planet Kids)
Uitgeverij: Veltman Uitgevers
Vertaald in opdracht van: Vitataal
Verschenen: sept/okt 2018
ISBN: 978 90 483 1692 2
Leeftijd: 7+

(Klik op LEES MEER hieronder voor een paar voorbeelden. Het is een boek met flapjes en uitklappagina's!)

Lees meer...

Opeens miljonair

opeens miljonairJasper Spam woont samen met zijn oma en zijn kat Rover in een klein huisje. Ze hebben weinig geld, maar zijn gelukkig samen. Jasper is gek op scheikunde, en bedenkt allerlei maffe uitvindingen. In hun schuurtje maakt Jasper zich op voor een nieuw experiment. Maar door een ongelukkige samenloop van omstandigheden, schiet hij zijn kat met een laserstraal in zijn billen. Het gevolg: Rover kan praten!

Al snel verspreidt het nieuws zich, en wil iedereen een pratende kat. Het geld stroomt binnen, en in geen tijd is Jasper miljonair. Maar wanneer de katten in opstand komen, dreigt Jaspers succes van korte duur te zijn…

Auteur en illustrator: Tom McLaughlin
Oorspronkelijke titel: The Accidental Billionaire
Uitgeverij: Veltman Uitgevers
Vertaald in opdracht van: Vitataal
Verschenen: september/oktober 2018
Isbn: 978 90 483 1624 3
Leeftijd: 9+

Het geheim van de snoepfabriek

Dundoodle1 Geheim van de snoepfabriekArthur McBell heeft net een fortuin geërfd. En een gigantisch huis. En... een snoepfabriek!
Leuk toch? En hij leefde nog lang en gelukkig, zou je denken...

Maar dan heb je het mis.

Het leven is niet alleen maar suikergoed en karamels daar in McBells snoepfabriek. Er is iets aan de hand. Iets verdachts. Iets bovennatuurlijks. Iets duisterders dan een muizenkeutel in je verjaardagstaart. En als Arthur het raadsel niet op tijd kan oplossen, dan gaat zijn zoete, karamelgeurige toekomst sneller in rook op dan een bolletje vanille-ijs dat smelt in de zon. Want dan zal de fabriek voorgoed de deuren moeten sluiten...

Auteur: David O’Connell
Illustraties: Claire Powell
Oorspronkelijke titel: The Chocolate Factory Ghost (The Dundoodle Mysteries, #1)
Uitgeverij: Veltman Uitgevers
Vertaald in opdracht van: Vitataal
Verschenen: september/oktober 2018
Isbn: 978 90 483 1677 9
Leeftijd: 10+

 

Opeens geheim agent

opeens geheim agentVoor Jesse zijn er in het leven maar een paar dingen belangrijk: de nieuwste MIphone (onbetaalbaar, maar dromen mag), en indruk maken op zijn klasgenoten met de meest levensgevaarlijke stunts. Letterlijk levensgevaarlijk, want Jesse is nu niet bepaald een atletische superheld.

Maar alles verandert, wanneer een geheim agent die wel aan pensioen toe is, of op zijn minst vakantie, Jesse ziet lopen. Jesse en hij lijken sprekend op elkaar! Geheim agent James Rond stelt voor een paar dagen te ruilen, als Jesse belooft in die dagen géén opdrachten aan te nemen. Dat moet vast goedkomen... toch?

 
Auteur: Tom McLaughlin
Oorspronkelijke titel: The Accidental Secret Agent
Uitgeverij: Veltman Uitgevers
In opdracht van: Vitataal
Verschenen: juni 2018
Isbn: 978 90 483 1623 6
Leeftijd: 9+In Translation

X

Right Click

No right click