Twitter Facebook LinkedIn goodreads Contact

Losse Young Adult-titels

Overzicht van de op zichzelf staande Young Adult-titels die ik vertaald heb, of boeken die wel tot een serie behoren, maar die ik niet in zijn geheel heb vertaald (slechts een of twee boeken), en boeken waaraan ik heb meegewerkt (in samenwerking met andere vertalers).

 

Een goede kans

Goede KansMinty is een vrolijk meisje, maar als haar ouders gaan scheiden stort haar wereld in.

Ned Buckley komt halverwege het jaar bij Minty in de klas. Hij is een humeurige, mysterieuze jongen die nooit praat. Als Minty haar toevlucht zoekt in Nettlebog, het bos waar de rivier tussen de bomen stroomt, ziet ze dat Ned met zijn oma in een caravan aan de rivier woont. En Minty ontdekt steeds meer over Ned: hij is in staat om wilde paarden te berijden. En hij weet dingen over het leven die haar zullen redden. Of op zijn minst een zeer goede kans zullen geven.

Auteur: Sarah Moore Fitzgerald
Originele titel: A Very Good Chance
Verschenen: mei 2017
Uitgever: Van Goor
Isbn: 9789000354764
Leeftijd: 12+

Lees meer: Een goede kans

Huis van glas

Huis van glasJared Stone is ongeneeslijk ziek. Een groeiende tumor eet langzaam een weg door zijn hersenen en vernielt alle herinneringen aan het leven dat hij zo lief heeft. In een impulsieve, misplaatste poging om de ?nanciële toekomst van zijn familie veilig te stellen besluit hij zijn leven op eBay te veilen.

Zijn 'leven' wordt gekocht door een egocentrische tv-producent op zoek naar een nieuw kijkcijferkanon. De ondergang van Jared en het trauma van zijn familie wordt een realityshow die miljoenen mensen wekelijks aan de buis gekluisterd houdt.

Auteur: Len Vlahos
Originele titel: Life in a Fishbowl
Verschenen: januari 2017
Uitgever: Karakter Uitgevers
Isbn: 978 90 4521 168 8

 

Harteloos

HarteloosLang voordat ze de schrik van Wonderland was, was de Hartenkoningin een meisje dat ontzettend graag verliefd wilde worden.

Lady Catherine Pinkerton heeft maar één toekomstdroom: samen met haar dienstmeisje de beste banketbakkerij van Wonderland openen. Haar ouders, de Markies en Markiezin van Rotsschildpadbaai, koppelen Cath echter liever aan de nogal domme, oncharismatische Hartenkoning – en niet zonder succes.

Als Catherine op een koninklijk bal kennismaakt met de nieuwe, mysterieuze hofnar van de koning, is haar bakkerij opeens niet meer het enige waar ze aan denkt. Voor het eerst in haar leven ervaart ze wat het is om verliefd te zijn. Cath is vastberaden haar eigen toekomst te bepalen, ook als ze daarmee het risico loopt de koning te beledigen en de toorn van haar ouders over zich af te roepen.

Maar in het land dat bruist van de magie en waar monsters en mafketels niet ongewoon zijn, lijkt haar lot toch anders te zijn bepaald...

Auteur: Marissa Meyer
Originele titel: Heartless
Verschenen: november 2016
Uitgeverij: Blossom Books
Isbn: 978 90 206 7896 3

Crush: als liefde pijn doet

CrushLiefde doet pijn. Maar hoort liefde echt zó veel pijn te doen? Will is knap en teder, precies waar Anna altijd al van gedroomd heeft. Hij wil dat ze van hem is. Hij wil dat ze perfect is. Maar tegen welke prijs?

Soms wil ik dat zij mijn pijn ook voelt. Ik wil dat al die woede verdwijnt. Ik heb haar gezegd dat ik haar haat. Ik heb van alles gezegd. Dingen die ze verdient. Ik begon te lachen en liet haar snikkend achter. Ik heb geen zin meer in praten. Degene van wie je houdt, bezorgt je nu eenmaal de meeste pijn...

De relatie tussen Will, de populaire jongen van school, en Anna, een meisje uit een achterstandswijk, lijkt te mooi om waar te zijn. Algauw blijkt hij veeleisend, houdt hij Anna's vrienden op een afstand, en wordt hij ook nog hardhandig met haar. Nu heeft hij zo zijn eigen problemen die de woedeaanvallen misschien verklaren, maar... is dat echt ooit een excuus?

Auteur: Eve Ainsworth
Originele titel: Crush
Verschenen: september 2016
Vertaald in opdracht van: Vitataal
Uitgeverij: Veltman Uitgevers
Isbn: 978 90 483 1364 8

Tienduizend hemels boven jou

Firebird 2 TienduizendHemelsMarguerite Caine kan iets wat nog nooit eerder is gedaan: ze kan reizen door verschillende dimensies met de Vuurvogel, de briljante uitvinding van haar ouders. Helaas heeft ze daarmee ook de aandacht getrokken van een vijand die over lijken gaat om de uitvinding voor zijn eigen duistere doeleinden te gebruiken.

Wanneer hij haar vriendje Paul in handen krijgt en zijn ziel versplintert en verspreidt over vier dimensies, doet Marguerite alles om hem te redden. Ze reist naar gevaarlijker dimensies dan ooit en komt terecht in een door oorlog verscheurd San Francisco en in de onderwereld van New York. Iedere stap brengt haar dichter bij Paul, maar haar reis brengt ook geheimen aan het licht die haar voor een groot dilemma plaatsen...

Auteur: Claudia Gray
Originele titel: Ten Thousand Skies Above You
Serie: Firebird Trilogy/Vuurvogeltrilogie (deel 2)
Verschenen: augustus 2016
Uitgeverij: HarperCollins Young Adult
Isbn:9789402710205

 

Terug naar Dwaaleiland

Terug Dwaaleiland

Het vervolg op het boek Dwaaleiland en de Disneyfilm 'Descendants', waarin vier kinderen van beruchte schurken ontdekken dat ze helemaal niet in de voetsporen van hun ouders hóéven treden...

Oost, west, thuis best. Vooral als thuis het beruchte Dwaaleiland is.

Wanneer ze een mysterieuze uitnodiging krijgen om terug te keren naar het eiland voelen Mal, Evie, Carlos en Jay zich snel weer thuis in hun oude buurt. Maar niet alles is zoals het was toen ze het eiland achterlieten. Als ze een duister mysterie ontdekken in het hart van het eiland moeten ze alles op alles zetten en hun talenten bundelen om het koninkrijk te redden.

Auteur: Melissa de la Cruz
Originele titel: Return to the Isle of the Lost
Serie: Disney Descendants, deel 2
Verschenen: juli 2016
Uitgever: Best of YA/Van Goor (imprint van Unieboek | Het Spectrum)
Isbn: 9789000350612

Het verhaal van Yves

Soulmates Yves cv1

Een kort, extra verhaal in de Savants serie van Joss Stirling, die in Nederland bekendstaat als de Soulmates-serie.

In dit verhaal lees je over de eerste ontmoeting tussen Yves en zijn zielsverwant of soulmate Phoenix en wat daarvoor gebeurde.

Het verhaal wordt vanuit het perspectief van Yves verteld, in tegenstelling tot de boeken, die de meisjes als hoofdpersoon kiezen. Chronologisch gezien vindt het plaats vlak voor Het verhaal van Phoenix, en na Het verhaal van Sky.

Het verhaal is als e-book/pdf verkrijgbaar bij uitgeverij Blossom Books, en hier te vinden.

Auteur: Joss Stirling
Originele titel: Burning Yves
Serie: Soulmates / Savants
Verschenen: juni 2016 (e-book)
Uitgever: Blossom Books

 

Rivalen

BeautifulIdols1 Rivalen witBeautifulIdols1 Rivalen zwart

Drie jongeren doen mee aan een wedstrijd wie de beste promotor wordt van de Unrivaled-clubs. Wie het hipste publiek en de populairste Hollywood-sterren naar de clubs weet te lokken, wacht een enorme geldprijs.

Layla, Tommy en Aster halen de raarste toeren uit om te winnen, en met succes! Al snel hebben ze door dat de jonge superster Madison Brooks de sleutel tot de overwinning is. Wie háár weet te strikken, krijgt de meeste punten.

BeautifulIdols1 Rivalen ebook

Tot op een dag de filmster spoorloos verdwijnt en alle ogen zich richten op de drie tieners die haar het laatst hebben gezien...

Auteur: Alyson Noël
Oorspronkelijke titel: Unrivaled
Serie: Beautiful Idols (deel 1)
Verschenen: mei 2016
Uitgever: HarperCollins Young Adult
Isbn: 978 94 027 09704

Covers zwart en wit zijn de eerste paperbackuitgave (mei 2016). In Amerika heeft de serie vanaf boek twee een make-over gekregen met een nieuw omslag. In Nederland krijgen deel 2 en 3 het nieuwe omslag mee in de gedrukte versie en is (voorlopig) alleen het e-book van deel 1 aangepast naar het nieuwe ontwerp.

 

De appeltaart van hoop

Appeltaart van hoopOscar Dunleavy bakt de meest perfecte appeltaarten ter wereld.

Nu wordt hij vermist en men vermoedt dat hij dood is. Niemand lijkt zich erover te verbazen, behalve zijn beste vriendin Meg en zijn broertje Stevie.

Meg en Stevie zijn vastbesloten om te ontdekken wat er met Oscar is gebeurd. Samen leren ze over loyaliteit en vriendschap en de kracht van hoop.

Auteur: Sarah Moore Fitzgerald
Originele titel: The Apple Tart of Hope
Verschenen: april 2016
Uitgever: Van Goor
Isbn: 9789000348138
Leeftijd: 12+

 

Duizend stukjes van jou

Firebird 1 DuizendStukjesDe ouders van Marguerite Caine zijn beroemde baanbrekende wetenschappers. Hun laatste uitvinding? De Vuurvogel, een apparaatje waarmee je tussen verschillende dimensies kunt reizen en het lichaam kunt overnemen van je andere ik in een parallel universum. Het klinkt als sciencefiction, maar voor Marguerite is het realiteit. Helemaal wanneer haar vader wordt vermoord en de moordenaar - de briljante onderzoeksassistent Paul - naar een andere dimensie vlucht. Ze twijfelt geen moment en gaat achter hem aan...

In de dimensies waarin ze terechtkomt - futuristisch Londen, keizerlijk Rusland, een wereld die grotendeels onder water staat - komt ze verschillende versies tegen van Paul en gaat ze steeds sterker in zijn onschuld geloven. Stukje bij beetje ontdekt ze dat de waarheid over haar vaders dood beangstigender is dan ze ooit had kunnen denken...

Auteur: Claudia Gray
Originele titel: A Thousand Pieces of You
Serie: Firebird Trilogy/Vuurvogeltrilogie (deel 1)
Verschenen: januari 2016
Uitgeverij: HarperCollins Young Adult
Isbn:9789402705003

 

Hunter & Pearl

Hunter Pearl

Kate Pearl is goed in verdwijnen. En dat is maar goed ook: na een mislukte missie in Indonesië voor de Young Detectives Agency, waarbij ze moest infiltreren in een gewelddadige bende, moet ze vluchten voor haar leven. Ze wordt verdacht van moord en de meedogenloze bendeleiders willen wraak.

Nathan Hunter krijgt van de YDA de taak om Kate te vinden, voordat haar vijanden dat doen. Hij is een professional, maar als hij Kate vindt, gebeurt er iets wat niet de bedoeling was: hij wordt stapelverliefd. Maar kunnen ze elkaar wel echt vertrouwen? En, nog belangrijker, lukt het ze om in leven te blijven?

Hunter & Pearl is het tweede deel in de Young Detectives-serie, maar het boek kan onafhankelijk van Storm & Stone gelezen worden.

Auteur: Joss Stirling
Oorspronkelijke titel: Stung
Serie: Young Detectives (deel 2)
Verschenen: augustus 2015
Uitgeverij: Blossom Books
Isbn: 9789020679830

 

The Rock 'N' Roll Diaries: Naar de top!

RNR Diaries1Een opwindende nieuwe reeks over de brandende ambitie van een tienerband! Burt is charmant, knap, rijk en populair. Hij heeft alles, behalve Bex, het mooiste meisje van de school. De enige manier om haar hart te winnen, is door een rockgroep, The RockAteers, op te richten.

Plots moet hij optrekken met figuren waarmee hij anders nooit gezien zou willen worden. Egg, Tea en Clipper hebben elk hun eigen redenen om in de band te stappen, maar het is duidelijk dat ze alle vier absoluut willen slagen. Als blijkt dat Egg een getalenteerde songwriter is, lijkt niets hen nog in de weg te staan...

Een onthullend eerlijk en onweerstaanbaar grappig verhaal over het nastreven van een droom en alle hindernissen onderweg, over geloven in jezelf en je grenzen verleggen.

Auteur: Jamie Scallion
Originele titel: The Rock 'N' Roll Diaries: Making It
Verschenen: oktober 2014
Uitgever: Manteau Jeugd
Isbn: 978 90 223 3059 3

 

Wicked Games

WickedGamesLilah en Carter vormen al vier jaar lang het perfecte koppel – of zo lijkt het toch voor hun omgeving. Carter houdt al maanden de schijn hoog, maar hun liefde is niet meer zo sterk als voorheen. Als Lilah’s onberekenbare gedrag en stemmingswisselingen hem te veel worden, begint hij langzaam maar zeker afstand van haar te nemen. Net op dat moment ontmoet hij Jules op een feestje. Jules is mooi, grappig, slim en artistiek, en Carter is onmiddellijk verloren. Maar hun gestolen nacht vol passie heeft gevolgen die ze nooit konden voorzien…

Corrupte liefde. Sexy geheimen. Een huiveringwekkend plot. Dat vind je allemaal in Wicked Games door Sean Olin, het eerste boek in een psychologisch geladen, spannend drieluik dat plaatsvindt in een pittoresk kustdorpje genaamd Dream Point, waar vol overgave gevaarlijke mind games worden gespeeld.

Auteur: Sean Olin
Originele titel: Wicked Games
Verschenen: augustus 2014
Uitgever: Manteau
Isbn: 978 90 223 3024 1

 

Storm & Stone

Storm StoneRaven Stone heeft in de gaten dat er iets goed mis is bij haar op school; onverklaarbare verdwijningen, liegende leraren en steeds meer leerlingen die niets meer met haar te maken willen hebben – zelfs haar beste vriendin niet.

Raven zoekt haar toevlucht in de vriendschap met de mysterieuze Kieran Storm, die nieuw is op school. Langzaam ontdekt ze dat hij zich niet zonder reden heeft aangemeld voor het exclusieve Westron Castle, en ook niet altijd de waarheid vertelt. Maar met zijn hulp komt ze er wel achter dat er meer op school gebeurt dan ze ooit had kunnen vermoeden. Kan Raven hem vertrouwen, ondanks zijn mysterieuze achtergrond? Ze heeft weinig keus…

Auteur: Joss Stirling
Originele titel: Storm & Stone / Struck
Serie: Young Detectives (deel 1)
Verschenen: juni 2014
Uitgever: Blossom Books
Isbn: 9789020679755

 

De regels van het verdwijnen

regels-van-het-verdwijnen'Ik duw mijn schouders naar achteren en ga voor de wastafel staan. Welke veranderingen ze ook aanbrengen, dat meisje in de spiegel is er bij deze laatste verhuizing vandoor gegaan. Verdwenen. Bij elke nieuwe identiteit raakte ik kleine beetjes van mezelf kwijt, maar het laatste grote stuk versplinterde op het moment dat de mannen in pak ons midden in de nacht van ons bed lichtten en ons in een bestelbus zonder ramen duwden. Vandaar dat er geen tranen meer zijn bij het verlies van mijn haar, mijn oogkleur. Niet na alles wat ik al kwijtgeraakt ben.'

Ze was zes verschillende mensen op zes verschillende plekken: Madeline in Ohio, Isabelle in Missouri, Olivia in Kentucky… Maar nu haar familie is verplaatst naar het landelijke Louisiana heeft ze besloten dat deze valse identiteit haar laatste is.

Witness Protection heeft bijna alles van haar afgepakt. Maar voor nu heeft het haar ook wat gegeven: een nieuwe naam, Megan Rose Jones, en een verschrikkelijke haarkleur. De afgelopen acht maanden heeft de zeventienjarige Meg haar vader gesmeekt antwoord te geven op maar één vraag: wat heeft hij in hemelsnaam gedaan – of gezien – waardoor ze zo diep in de problemen zitten? Meg heeft het gehad met de mannen in zwarte pakken, en met haar vaders stilte. Als hij haar niet wil helpen, dan moet ze zelf maar op zoek naar antwoorden…

Auteur: Ashley Elston
Originele titel: The Rules for Disappearing
Verschenen: februari 2014
Vertaald in opdracht van: Vitataal
Uitgever: Veltman Uitgevers
Isbn: 978 90 483 0979 5
Leeftijd: 14+

 

De Grisha: Schim & Schaduw

Grisha 1 grootHet ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker.

Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha: het magische elitekorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling.

Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt.

Schim & Schaduw is het eerste deel van de Grisha-trilogie. (De overige delen zijn door een andere vertaler vertaald.) Klik op 'lees meer' voor mijn gesigneerde exemplaar van een van haar vervolgdelen en de ARC!)

ListLeugens gesigneerdAuteur: Leigh Bardugo
Originele titel: Shadow & Bone
Verschenen: juni 2014
Uitgever: Blossom Books
Isbn: 978-90-2067-974-8

 

Lees meer: De Grisha: Schim & Schaduw

De redding van Callie & Kayden

Redding Callie Kayden2Vinden de twee geliefden hun weg weer naar elkaar in De redding van Callie & Kayden, vooral na hoe het hen verging in Het Lot van Callie & Kayden, waarin ze elkaar eigenlijk pas echt leerden kennen?

Kayden is met spoed naar het ziekenhuis gebracht en niemand weet hoe erg hij aan toe is en of hij zijn verwondingen overleeft. Callie maakt zich verschrikkelijke zorgen, maar zij mag niet bij Kayden in de buurt komen. Iedereen wil de twee jonge geliefden uit elkaar houden.

Er is ook nog eens aangifte gedaan tegen Kayden. De enige die hem kan redden is Callie, maar dan moet ze haar eigen geheimen prijsgeven.
Hoever zullen zij gaan voor de liefde? Vinden zij hun weg naar elkaar weer terug of raken ze voor eens en altijd vervreemd van elkaar?

Auteur: Jessica Sorensen
Originele titel: The Redemption of Callie & Kayden
Verschenen: oktober 2013
Uitgever: Xander Uitgevers
Isbn: 978 94 0160 1054

 

De geheimzinnige sleutel

De geheimzinnige sleutel

Cosmo woont bij zijn grootouders sinds zijn moeder is verhuisd en zijn broer is overleden. Opa is zijn beste vriend, maar hij begint opeens dingen te vergeten. Cosmo doet van alles om hem te helpen maar kan niet voorkomen dat zijn opa naar een verzorgingstehuis zal moeten.

Tot zijn verbazing geeft opa hem een oude sleutel van de poort van een groot, vervallen landhuis. Nadat Cosmo het roestige hek heeft geopend staat hij oog in oog met een 16 jarige jongen die hem wel heel bekend voorkomt: zijn grootvader als jongeman…

Ondanks zijn eigen problemen probeert Cosmo zijn dementerende grootvader te helpen en belanden ze samen in opa's verleden... Een ontroerend boek vol avonturen, dat je helpt te begrijpen hoe Alzheimer zijn tol eist.

Auteur: Sarah Moore Fitzgerald
Oorspronkelijke titel: Back to Blackbrick
Verschenen: oktober 2013
Uitgever: The House of Books
Isbn: 9789044342482
Leeftijd: 12+

 

De obscure waarheid van Mara Dyer

Mara Dyer2 Obscurewaarheid

Mara Dyer denkt dat ze haar verleden achter zich kan laten. Ze heeft het mis.

Ze gaat ervan uit dat haar problemen alleen in haar hoofd bestaan. Ze zijn echt.

Ze kan zich niet voorstellen dat, na alles wat ze al heeft meegemaakt, de jongen van wie ze houdt geheimen voor haar heeft. Toch wel.

Een week nadat Mara een politiekantoor in Miami binnenstapte, hebben haar ouders haar laten opnemen in een psychiatrische kliniek om haar te laten behandelen voor een zenuwinzinking. Maar terwijl iedereen denkt dat ze lijdt aan hallucinaties, is het voor Mara de angstaanjagende realiteit.

Iemand uit haar verleden heeft haar geheim ontdekt, en die persoon wil wraak. Maar de waarheid is te vreemd om te geloven, dus staat Mara er alleen voor. Alleen Noah Shaw, sexy en knap maar vooral trouw en sluw, staat aan haar kant. Noah is de enige die haar kan helpen - maar brengt hij zo zichzelf niet in gevaar?

Auteur: Michelle Hodkin
Originele titel: The Evolution of Mara Dyer
Serie: Mara Dyer trilogie, deel 2
Verschenen: januari 2013
Uitgeverij: Manteau/Edge
Isbn: 978 90 223 2806 4

 

De duistere kant van Mara Dyer

Mara-Dyer1 Duisterekant

Mara Dyer denkt dat haar leven niet vreemder kan worden als ze wakker wordt in een ziekenhuis zonder zich te herinneren hoe ze daar terecht is gekomen. Toch wel.

Ze vreest dat het ongeluk, waarbij haar beste vriendin en vriendje zijn omgekomen maar zij mysterieus genoeg ongedeerd is gebleven, niet zomaar een ongeluk was. Ze heeft gelijk.

Ze is ervan overtuigd dat, na alles wat er gebeurd is, ze niet meer verliefd kan worden. Ze heeft het mis.

De zeventienjarige Mara kan zich niets herinneren van het ongeluk waarbij drie van haar vrienden zijn omgekomen. Ze verhuist met haar familie naar Florida, gaat naar een nieuwe school en voelt zich onweerstaanbaar aangetrokken tot bad boy Noah. Ze hoopt met een schone lei te kunnen beginnen, maar als er meer doden in haar directe omgeving vallen en er vreemde dingen gebeuren, beseft ze dat ze haar geheugen moet terugkrijgen om haar familie en toekomst veilig te stellen.

Auteur: Michelle Hodkin
Originele titel: The Unbecoming of Mara Dyer
Serie: Mara Dyer trilogie (deel 1)
Verschenen: oktober 2012
Uitgeverij Manteau/Edge
Isbn: 978 90 223 2753 1

 

In Translation